Hírek

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága (MTA DAB), az Észak-alföldi régió három kereskedelmi és iparkamarája és az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség 2017-ben ismételten felhívást ír ki az Észak-Alföldi Innovációs Díj elnyerésére a kiemelkedő innovációs eredményt felmutató vállalkozások számára. Az Észak-Alföldi Innovációs Díj célja a nemzeti szinten vagy Észak-Alföldön kiemelkedő eredménnyel járó termékfejlesztést, technológiafejlesztést, informatikai rendszerfejlesztést, szolgáltatásfejlesztést célzó tevékenység, valamint kimagasló gazdasági teljesítmény elismerése. A díjat az elmúlt évben a régió három megyéjéből három különböző tevékenységi területen működő vállalat nyerte el, igazolva ezzel az Észak-Alföldi régió innovációs potenciáljának sokszínűségét.
Az InnoEnergy (innoenergy.com) nagyszabású regionális start-up versenyt szervez energetika témában. Regionális elődöntő és a nagy döntő is itt lesz Budapesten ősszel. A versenyhez vállalkozói felkészítő tréning is jár.
A házelnök elmondta, hogy szakértők szerint az európai gazdasági növekedés mintegy kétharmada műszaki innováción alapul, és ennek kellene iránymutatónak lennie a magyar gazdaság számára is. Az Innovációs nagydíjat a 77 Elektronika Műszeripari Kft. kapta a gyógyászatban használt félautomata vizelet üledék analizátor termékcsalád kifejlesztéséért és forgalmazásáért.
Spanyolországban díjat vehetett át az IMAILE pályázati projekt, amelyben az Innova Észak-Alföld Nonprofit Kft. partnerként vesz rész.
Az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. által rendezett innovációs ötletverseny hazai győztese második helyezést ért el a nemzetközi fordulóban, így hamarosan egyedülálló rehabilitációs eszköz jelenhet meg a gyógyításban.
Az NKFI Alap a kutatás-fejlesztés és az innováció állami támogatását biztosító és kizárólag ezt a célt szolgáló, az államháztartásról szóló törvény szerinti elkülönített állami pénzalap. Forrása a gazdasági társaságok által befizetett innovációs járulék, valamint annak költségvetési kiegészítése. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs források szakpolitikailag megalapozott koordinációjáért, célszerű, hatékony és átlátható felhasználásáért felelős intézmény, amely versenypályázatok keretében finanszíroz értékteremtő kutatási, fejlesztési és innovációs programokat az alapból.
Az IMAILE pályázati projekt keretében 2015 novemberében kiírásra került az első olyan kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzés (PCP), amely az oktatás és a tanulás területére irányul. A tender célja, hogy olyan IKT (információs és kommunikációs technológiákon) alapú megoldások kerüljenek kifejlesztésre, amelyek képesek támogatni a tanulók személyes tanulási terének kialakítását, mind az általános-, mind a középiskolákban. A személyi tanulási tér mellett, erős hangsúlyt kapnak a STEM (tudományos, technológiai és matematika) tantárgyak.
Akár 5000 embert tudnak bevonni ebbe a programba, vagyis ennyien juthatnak munkához, részesülhetnek képzésben Hajdú-Bihar megyében, Debrecennel együtt. Immár a 7. városban, ezúttal Hajdúböszörményben tájékoztatta a vállalkozókat a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat vezetősége, munkatársai és a velük érkező több szakember.
Debrecenben tartották az év első vállalkozó és startup versenyét, ahol telt ház mellett, szoros versenyben diadalmaskodott a Funky Fries csapata. 3 hónapja még csak egy kósza ötlet volt, mára egy működő projekt 3 fős csapattal.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott felhívásra rendelkezésre álló keretösszeg 1,5 milliárd forint. Pályázó inkubátoronként minimum 300 millió Ft, maximum 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatás igényelhető.