Közvetlen brüsszeli források

HORIZONT 2020

Innovációs kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása közvetlen brüsszeli forrásból az energetika területén

 

 Az IINNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. 2017-től Horizont 2020 Információs Pontként is működik, hogy személyre szabott információval, tanáccsal segíthessünk partnereinknek eligazodni a közvetlen brüsszeli források között.

De mi is az a Horizont 2020 program?

A Horizont 2020 elnevezésű program az Európai Unió 2014 és 2020 között elérhető kutatás-fejlesztési és innovációs programja. Komplex és átfogó program, mely erre a hét évre közel 79 milliárd eurót különített el a program megvalósítására.

Célja az Unió globális versenyképességének növelése azáltal, hogy a tudományos áttörésekből innovatív termékek és szolgáltatások jöhessenek létre, mely üzleti lehetőséget is biztosít.

 

A program 3 pillére:

 1. Kiváló tudomány - az EU-nak a tudományos kiválóság terén világviszonylatban betöltött vezető szerepének megerősítését célozza.
 2. Vezető ipari szerep - Európa vezető szerepét hivatott megalapozni a kutatás-fejlesztés és innováció területén, amit a kulcsfontosságú technológiák támogatásával, a tőkéhez való szélesebb körű hozzáférés biztosításával, valamint a kis- és középvállalkozások segítésével terveznek elérni.
 3. Társadalmi kihívások – az Európa egésze számára kihívást jelentő társadalmi kérdések megoldásához kíván hozzájárulni az egészségügy, az élelmezésbiztonság és a fenntartható mezőgazdaság, az energia, a közlekedés, az éghajlatváltozás és a környezetvédelem, valamint az inkluzív, innovatív és biztonságos társadalmak területein.

 Új fejlesztési eszköz KKV-k számára:

A Horizont 2020 fontos újdonsága, hogy a kis- és középvállalkozások számára új eszközt vezetett be, mely az innovációs lánc folyamatán kíséri végig a KKV-kat, ez az ún. „KKV fejlesztési eszköz”.

A KKV eszközben egy-egy vállalkozás önállóan és konzorciumban is pályázhat. Korábban ezt csak konzorciumban tehették meg. A KKV eszköz kiírásai mind a 3 pillér pályázatai között megtalálhatóak.

 A KKV eszköz pályázatoknak 3 fázisa van:

A 2. fázisra közvetlenül is lehet pályázni, amennyiben a pályázónak kész üzleti terve van.

Miért érdemes KKV eszköz pályázatban részt venni?

 • A KKV-k önállóan is pályázhatnak.
 • Számos tudományterület felé nyitott, pl. hatékony, alacsony szén-dioxid kibocsátású energia, közlekedés, klímaváltozás, környezetvédelem, erőforrás hatékonyság (bottom-up megközelítés).
 • A pályázatok folyamatosan benyújthatók mindkét fázisra egész évben, értékelésük évente négy alkalommal történik.
 • Az értékelési idő rövid 2 - 4 hónap.
 • A sikertelen pályázatok átdolgozás után újra beadhatók.
 • A 2. fázis győztesei ingyenes „coaching” (oktatás) szolgáltatást vehetnek igénybe.

Energetika a Horizont 2020 programban

III. pillér: Társadalmi kihívások

3. Társadalmi kihívás: Biztonságos, tiszta, hatékony energia

A pályázatok célja az EU energia- és klímapolitikai céljaival összhangban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. A támogatott kutatásoknak innovatívnak kell lenniük, és a legfontosabb társadalmi kihívások szolgálatába kell állítani. Pályázni az alábbi területeken lehet:

- Energiahatékonyság (Fűtés-hűtés; Fenntartható energiát hasznosító fogyasztókért; Épületek; Energiahatékonysági befektetések innovatív finanszírozása

- Versenyképes alacsony szén-dioxid kibocsátású technológiák (Egységes európai energiarendszer felé; Megújuló energiát hasznosító technológiák; Fosszilis üzemanyagok dekarbonizációja az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságba való átmenet folyamán; Az energiarendszerek társadalmi, gazdasági és emberi vonatkozásai; Az európai kutatási térség fejlesztésének támogatása az energetika területén; Horizontális területek)

- Egyéb akciók

4. Társadalmi kihívás: Intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés

A témakör keretében a forráshatékony közlekedés kialakítását finanszírozzák, amely óvja a környezetet (pl. tisztább és csendesebb repülőgépek, járművek és hajók, intelligens eszközök, infrastruktúrák és szolgáltatások kifejlesztése), amelyek így minimalizálják a közlekedési rendszerek éghajlatra és a környezetre gyakorolt káros hatását, valamint javítják a városi közlekedést és mobilitást.

5. Társadalmi kihívás: Éghajlatváltozással kapcsolatos akció, környezet, erőforrás-hatékonyság és nyersanyagok

Fő célja erőforrás-hatékony, éghajlatváltozásnak ellenálló gazdaság és társadalom kialakításához való hozzájárulás, a természeti erőforrások és ökoszisztéma védelme és fenntartható kezelése, a nyersanyag-ellátás és felhasználás fenntartható biztosítása. Mindezek segítségével pedig egy valódi zöld gazdaság kiépítése, melynek eléréséhez strukturális és intézményi változások végrehajtása szükséges.

A kutatásoknak az alábbi témakörökön belül kell folyniuk:

 • Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és ahhoz való alkalmazkodás,
 • Környezetvédelem, a természeti erőforrások és ökoszisztémák fenntartható kezelése,
 • A nem energetikai célú és nem mezőgazdasági nyersanyagok fenntartható kínálatának biztosítása,
 • A zöld gazdaság felé tartó átmenet ökoinnováció révén való megvalósítása,
 • Átfogó és fenntartható globális környezeti megfigyelő és informatikai rendszerek kifejlesztése.

Mit nyújt az INNOVA?

 • Horizont 2020 Információs Pontként személyre szabottan segít partnereinek.
 • Segít a megfelelő pályázat kiválasztásában a vállalkozások, kutatóközpontok, felsőoktatási intézmények körében
 • Segít a hazai és külföldi partnerek megtalálásában
 • Vállalja a KKV eszköz pályázatok teljes körű lebonyolítását
 • Vállalja a projektek teljes körű menedzselését nyertes pályázatokban.