Magyar siker a nemzetközi ötletversenyen

Véget ért az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. és partnerei által szervezett BrainFactory online ötletverseny nemzetközi fordulója: a döntő során a részt vevő négy országból (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) a három legjobb beküldött ötlet jutott be a nemzetközi körbe, így tizenkét új ötlet került a zsűri elé.

Az országonkénti fordulókat követően minden partner felvette a kapcsolatot saját döntőseivel és támogatást nyújtottak az ötletgazdák számára, fejlesztési javaslatokat tettek, mellyel segíthették a döntősöket elképzeléseik pontosítására, hiányosságainak javítására.

A hazai döntősök részéről elmondható, hogy a továbbjutott versenyzők, Kövesligeti Eszter, Paku Ákos és Kálmán Lajos, valamint Hausberger János rendkívül komolyan vették a nemzetközi megmérettetést. Ötletüket az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. által szervezett, A Jövő megoldásai - Információs nap keretében be is tudták mutatni, a hazai forduló díjátadóját is ekkor rendezték.

A fejlesztési javaslatok megfontolására, az ötletekbe való beépítésére, illetve az ötletek angol nyelvű feltöltésére a http://brainfactory.hu/ oldalra a nemzetközi forduló zárónapjáig, november 30-ig volt lehetőségük a pályázóknak. A döntő konklúziója, hogy az ötletek kidolgozása során a legtöbb ötletgazdáknak a költségek összeállításával, egy pénzügyi terv felépítésével gyűlik meg leginkább a baja, talán ez okozta számukra a legnagyobb fejtörést.

A feltöltött ötletek alaposan kifejtett elképzelések voltak, a döntősök kellő munkát fektettek a kidolgozásukba, ezt a szoros eredmény is bizonyítja, hiszen a projektek között csak néhány pontnyi különbség döntött. A nemzetközi zsűri által felállított sorrend szerint első helyezett lett Marcin Kolesiński és Igor Zubrycki Funbots nevű ötlete,amely a robotika területén kívánja innovatív elképzelését bevezetni. Célkitűzésük, hogy elérhetőbbé tegyék a hétköznapi emberek számára és hétköznapi célok felhasználására a robotikát. Második helyezett lett a magyar nyertes, Kövesligeti Eszter GiftedHand nevű rehabilitációs eszköze, ami a kéz ujjainak passzív mozgatását végzi izoláltan és együttesen is, a kéz finom motorikájára is hangsúlyt helyezve. Filip Vrbík cseh versenyző Čiperové nevű újítása végzett a harmadik helyen, ami a nyugdíjas emberek foglalkoztatásának növelését célozza meg egy innovatív platformon keresztül.

A BrainFactory projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósult meg. http://visegradfund.org/