Állapotüzenet

Pályázható

A nukleáris anyagok területét érintő európai együttműködés

Összefoglaló:

A felhívás keretében olyan pályázatok nyújthatók be, amelyek a nukleáris anyagok és nukleáris fűtőanyagok területét érintő kutatást valósítanak meg.

Célok:

A megvalósítás során az egyes tagállamok felkészültségét a területet érintő közös európai kezdeményezéshez való csatlakozás szempontjából kell elemezni. A támogatásban részesülő pályázat egyik elvárt eredménye a nukleáris anyagok és nukleáris fűtőanyagok vonatkozásában rövid-, illetve hosszú távú (15-20 évre szóló) Stratégiai Kutatási Menetrend kidolgozása, amely a jelenlegi nukleáris reaktortípusok hosszú távú üzemeltetésének lehetőségeit és a fejlettebb nukleáris rendszerek európai elterjedését vizsgáló forgatókönyvek figyelembevételén alapul. A Stratégiai Kutatási Menetrendnek a fúziós reaktor anyagaival kapcsolatos kutatásokat is tartalmaznia kell, beleértve olyan tématerületeket, mint a reaktorburkolat, a magszerkezet, a nyomástartó edény, valamint a hűtőfolyadék és a reaktoralkatrészek interakciója, a vezérlőegységek, továbbá az innovatív nukleáris fűtőanyagok. További elvárás, hogy a menetrend az európai uniós szabványosításra vonatkozó ajánlásokat is megfogalmazzon a teszteljárások, illetve a tervezési szabályok vonatkozásában. A kutatás sikeres megvalósításához szükséges infrastruktúra rendelkezésre állására vonatkozó elemzést is el kell készíteni. A pályázat keretében a fúziós anyagokkal való kapcsolat egyértelmű bemutatására szükséges törekedni. Kidolgozandó továbbá a területet érintő releváns tudásmenedzsmentterv.

Végrehajtó ügynökség: Research Executive Agency (REA)
Pályázati azonosító: NFRP-2019-2020-08
Státusz: nyitott
Határidő: 2019.09.25.
Keretösszeg: 1 100 000 EUR
Támogatási forma: Vissza nem térítendő 
Támogatási intenzitás: 100% 

Kedvezményezett:
Kutatóközpont (kutatóhely, egyetemi kutatóközpont), Nagyvállalat, Mikro-, kis- és középvállalkozás, Non-profit szervezet (civil szervezet), Non-profit szervezet (állami fenntartású intézmény), Egyházi jogi szervezet, Egyéb gazdasági társaság (pl. szociális szövetkezet)

Konzorciumi előírás:

A konzorcium tagjai minimum három különböző EU tagországból vagy társult országból kell, hogy érkezzenek.

 

Dokumentáció letöltése

Kategória: 
Nemzetközi